Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Η Τέχνη της Συνένωσης

 

 φωτογραφία:  Ελληνικό Αρχείο

Δικαιοσύνη, Ακεραιότητα, Καθήκον, Ανθρωπισμός, Ευφυΐα, Αξιοπιστία
απαραίτητες ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ  ΚΑΙ  ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Η Δικαιοσύνη των στρατιωτικών ηγετών και η ΑΡΕΤΗ.
Οι στρατιωτικοί ηγέτες πρέπει να είναι δίκαιοι. Εάν δεν είναι ΔΙΚΑΙΟΙ, θα τους λείπει η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Εάν τους λείπει αξιοπρέπεια, θα τους λείπει και η (φυσική) ικανότητα) να προκαλούν ενθουσιασμό και αγάπη προς τον πρόσωπο τους. Εάν τους λείπει αυτή η ικανότητα οι στρατιώτες τους δεν θα αντιμετωπίσουν το θάνατο γι΄ αυτούς. Γι αυτό η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ είναι η κορυφαία ΑΡΕΤΗ του ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ.
Δικαιοσύνη επίσης σημαίνει καθήκον, Στρατιωτικοί ηγέτες που δεν είναι δίκαιοι και δεν διοικούν με δικαιοσύνη χάνουν την αξιοπρέπεια τους.
Οι στρατιωτικοί ηγέτες πρέπει να διακρίνονται για τον ανθρωπισμό τους.. Εάν δεν είναι “ανθρώπινοι” οι δυνάμεις τους δεν θα είναι αποτελεσματικές. Αν οι δυνάμεις τους δεν είναι αποτελεσματικές, δεν θα μπορέσουν να πετύχουν τίποτα. Γι αυτό η ανθρωπιστική προσφορά αποτελεί τα σπλάχνα της συμπεριφοράς του πολεμιστή.
Αν οι διοικητές δεν είναι ανθρώπινοι, οι δυνάμεις τους δεν θα είναι αποτελεσματικές , γιατί δεν θα υπάρχει δεσμός πίστεως μεταξύ τους. Οι στρατιώτες ενός ηγέτη που δεν είναι ανθρωπιστής δεν θα έχουν το κίνητρο να πολεμήσουν για τον κοινό σκοπό.
Οι στρατιωτικοί ηγέτες πρέπει να διακρίνονται για την ακεραιότητά τους. Χωρίς την ακεραιότητα δεν θα έχουν δύναμη, δεν θα μπορέσουν να αποσπάσουν το καλύτερο για τα στρατεύματά τους.
Γι΄αυτό η ακεραιότητα αποτελεί το χέρι της αρετής του πολεμιστή.
Χωρίς ακεραιότητα οι  διοικητές δεν θάχουν δύναμη επιβολής, γιατί οι πράξεις δεν θα υποστηρίζουν τα λόγια τους. Αν οι ένοπλες δυνάμεις δεν συνενωθούν, δεν θα πετύχουν τον σκοπό τους. Γι ΄ αυτό η αξιοπιστία είναι το πόδι της αρετής του πολεμιστή.
Οι στρατιωτικοί ηγέτες πρέπει να υπερέχουν σε ευφυΐα και πληροφόρηση. Αν δεν υπερέχουν σε ευφυΐα από τις δυνάμεις τους θα λείπει η αποφασιστικότητα. Γι΄ αυτό η αποφασιστικότητα είναι η ουρά των αρετών του πολεμιστή.
Η αποφασιστικότητα προέρχεται από την ευφυΐα η οποία με την σειρά της απορρέει από την ηρεμία που δίνει η εμπιστοσύνη σε έξυπνο σχέδιο δράσης.

Κων. Γεωργαντάς
Υποστράτηγος εα.


 Η Ολοκλήρωση της Τέχνης του Πολέμου

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Η Τέχνη της Οικονομίας


 


 Ισορροπία Ζυγαριάς

Η αρχή που διέπει την κινητοποίηση των πολεμιστών και των ανθρώπων είναι εκείνη της ισορροπίας  του δίσκου της ζυγαριάς. Η ισορροπία της ζυγαριάς είναι το μέσον επιλογής του σοφού και της προτιμήσεως του καλού.  Όταν έχεις μια ζυγαριά ακριβείας , πρώτα πρώτα δορθώνεις την ισορροπία, σε όποιο βαθμό είναι πιστό, λέγεται ανεξάντλητο.
Όταν διαμορφώνεις κατεύθυνση και ένα  σταθερό μέτρο, να εστιάζεις την προσοχή σου μόνο σε ό, τι είναι κατάλληλο.
Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος πλούτος  είναι ένα, από την σκοπιά  του συνόλου της οικονομίας. Ο τρόπος  με τον οποίο ο πλούτος κυκλοφορεί  ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο τομέα καθορίζει την οικονομία, κατά κάποιο τρόπο, για τον οποίο η φωτισμένη πρέπει να είναι ενήμερη , ώστε αντιλαμβάνεται τα πραγματικά αποτελέσματα που είναι δυνατόν να προκύψουν από προγράμματα και πολιτικές.
Όταν οι  άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς πικρία και δεν αφήνουν πίσω τους αγανάκτηση, αυτό σημαίνει ότι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν κάτω από τις συνθήκες που έζησαν.

Κων. Γεωργαντάς
Υποστράτηγος εα.



 Η Ολοκλήρωση της Τέχνης του Πολέμου

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Η Τέχνη του Τόξου



Τόξα και Βέλη Πολεμιστών
Θαυμάσιος είναι ο παραλληλισμός που κάνει ο Σουν Μπιν του τρίπτυχου, ηγεμόνας, στρατιωτικός ηγέτης- στράτευμα με τον τοξότη, το τόξο και το βέλος.
Το στράτευμα είναι το βέλος που χτυπάει τον στόχο, ο στρατιωτικός ηγέτης είναι το τόξο και η χορδή του και ο ηγεμόνας, η πολιτική ηγεσία, είναι ο τοξότης.
Αν το μάτι του τοξότη, το τόξο με το βέλος του δεν είναι ευθυγραμμισμένα, δηλαδή δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη για τον κοινό σκοπό, το βέλος θα ξεφύγει και δεν θα πέσει στον στόχο.
Αν το κράτημα του τόξου και το τέντωμα της χορδής δεν είναι όμως πρέπει, πάλι το αποτέλεσμα θα είναι αποτυχία.
Αν ο τοξότης δεν σκοπεύει καλά ή το νευρικό του σύστημα δεν αντιδρά σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο, όσο καλό και να είναι το τόξο και το βέλος.
Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι ο Σουν Μπιν, παρόλο που τονίζει ότι πρέπει να αποφεύγεται ο πόλεμος, ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι πρέπει ο στρατός, να διατηρείται καλά συγκροτημένος και έτοιμος.
Παρομοιάζει τον στρατό, τις ένοπλες δυνάμεις, με το ξίφος που κρέμεται στο πλευρό μας, Το ότι το ξίφος είναι εκεί δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα χρησιμοποιηθεί. Πρέπει όμως να είναι εκεί, έτοιμο για χρήση και ο χρήστης έτοιμος να το χρησιμοποιήσει, αν το επιβάλει η ανάγκη.

Κων. Γεωργαντάς
Υποστράτηγος εα.

 Η Ολοκλήρωση της Τέχνης του Πολέμου


Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η Τέχνη της Ηγεσίας


Η Τέχνη του Πολέμου 
συνέχεια.....
Το πιο φημισμένο στρατιωτικό εγχειρίδιο, η "Τέχνη του Πολέμου", που γράφτηκε από τον Σουν Τσου στάθηκε ένας εξαιρετικός σύμβουλος των Εμπόλεμων Κρατών της Κίνας. Κάτι παραπάνω από εκατό χρόνια αργότερα, ένας κατευθείαν απόγονος αυτού του Σουν Τσου, έγινε διάσημος ως διακεκριμένος ....
Κατά τον Σουν Μπιν, ένας στρατιωτικός αρχηγός πρέπει να κατανοεί τους νόμους του πολέμου, να είναι ευέλικτος στο πεδίο της μάχης, να καλλιεργεί αρμονικές σχέσεις μεταξύ των ανωτέρων αξιωματικών, να διοικεί το στράτευμα με το παράδειγμα και να αποσπά την εμπιστοσύνη των στρατιωτών του.
Ακόμη να είναι ενάρετος άνδρας από κάθε άποψη:
 καλός, αγαθός,θαρραλέος,δίκαιος,αδιάφθορος, με υψηλό ενδιαφέρον για το στράτευμά του.
Και δεν αρκεί μόνο να διακρίνεται από τα παραπάνω θετικά χαρακτηριστικά του , αλλά πρέπει να είναι απαλλαγμένος από τις επικίνδυνες εκείνες αδυναμίες που ένας εύστροφος αντίπαλος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί:
αλαζονεία, δειλία, αναποφασιστικότητα,νωθρότητα, βραδύτητα, ωμότητα, εγωκεντρισμό, πνεύμα αντιλογίας, απροσεξία, αμφιβολία, ευερεθιστηκότητα και κατήφεια.
Τέλος στα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ως ελάχιστο ένας στρατιωτικός αρχηγός περιλαμβάνονται:
η ευφυΐα, η γνώση, (αποκτημένη με μελέτη και πείρα), και η σοφία σε τέτοιο βαθμό που να του επιτρέπουν να κάνει τις σωστές αξιολογήσεις.
Κων. Γεωργαντάς
Υποστράτηγος εα.

 Η Ολοκλήρωση της Τέχνης του Πολέμου

Όπως η αξεπέραστη πραγματεία «Η Τέχνη του Πολέμου» του Σουν Τσου, έτσι και το ομώνυμο έργο του δισεγγονού του (ή τρισεγγονού) του, του Σουν Μπιν, αποτελεί πολύτιμο κείμενο, όχι μόνο για τους στρατιωτικούς και όλους όσους ασχολούνται με τον πόλεμο, αλλά και για τους πολιτικούς και τους οποιουσδήποτε ασκούν εξουσία. Στις ημέρες μας παρουσιάζεται μια έκρηξη ενδιαφέροντος για τα έργα των δύο Σουν από την πλευρά των ασχολούμενων, θεωρητικά ή πρακτικά, με την οικονομία. Και αυτό δεν είναι ανεξήγητο, γιατί από πολύ παλιά οι Κινέζοι λένε ότι η αγορά είναι ένα πεδίο μάχης, αντιλαμβανόμενοι την πραγματική φύση του πολέμου. Η μικρή σε έκταση πραγματεία του Σουν Μπιν, παρά τις καταστροφές και απώλειες που έχει υποστεί από την μακροχρόνια παραμονή της στον τάφο της δυναστείας των Χαν, είναι μια θαυμάσια και γλαφυρή σύνοψη, ένα σύντομο αλλά και περιεκτικό μνημόνιο, που με κάθε ανάγνωσή του κάνει καλό στον αναγνώστη του. Όσο περισσότερο το μελετάει κανείς, τόσα περισσότερα κερδίζει.
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]