Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η Τέχνη της Ηγεσίας


Η Τέχνη του Πολέμου 
συνέχεια.....
Το πιο φημισμένο στρατιωτικό εγχειρίδιο, η "Τέχνη του Πολέμου", που γράφτηκε από τον Σουν Τσου στάθηκε ένας εξαιρετικός σύμβουλος των Εμπόλεμων Κρατών της Κίνας. Κάτι παραπάνω από εκατό χρόνια αργότερα, ένας κατευθείαν απόγονος αυτού του Σουν Τσου, έγινε διάσημος ως διακεκριμένος ....
Κατά τον Σουν Μπιν, ένας στρατιωτικός αρχηγός πρέπει να κατανοεί τους νόμους του πολέμου, να είναι ευέλικτος στο πεδίο της μάχης, να καλλιεργεί αρμονικές σχέσεις μεταξύ των ανωτέρων αξιωματικών, να διοικεί το στράτευμα με το παράδειγμα και να αποσπά την εμπιστοσύνη των στρατιωτών του.
Ακόμη να είναι ενάρετος άνδρας από κάθε άποψη:
 καλός, αγαθός,θαρραλέος,δίκαιος,αδιάφθορος, με υψηλό ενδιαφέρον για το στράτευμά του.
Και δεν αρκεί μόνο να διακρίνεται από τα παραπάνω θετικά χαρακτηριστικά του , αλλά πρέπει να είναι απαλλαγμένος από τις επικίνδυνες εκείνες αδυναμίες που ένας εύστροφος αντίπαλος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί:
αλαζονεία, δειλία, αναποφασιστικότητα,νωθρότητα, βραδύτητα, ωμότητα, εγωκεντρισμό, πνεύμα αντιλογίας, απροσεξία, αμφιβολία, ευερεθιστηκότητα και κατήφεια.
Τέλος στα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ως ελάχιστο ένας στρατιωτικός αρχηγός περιλαμβάνονται:
η ευφυΐα, η γνώση, (αποκτημένη με μελέτη και πείρα), και η σοφία σε τέτοιο βαθμό που να του επιτρέπουν να κάνει τις σωστές αξιολογήσεις.
Κων. Γεωργαντάς
Υποστράτηγος εα.

 Η Ολοκλήρωση της Τέχνης του Πολέμου

Όπως η αξεπέραστη πραγματεία «Η Τέχνη του Πολέμου» του Σουν Τσου, έτσι και το ομώνυμο έργο του δισεγγονού του (ή τρισεγγονού) του, του Σουν Μπιν, αποτελεί πολύτιμο κείμενο, όχι μόνο για τους στρατιωτικούς και όλους όσους ασχολούνται με τον πόλεμο, αλλά και για τους πολιτικούς και τους οποιουσδήποτε ασκούν εξουσία. Στις ημέρες μας παρουσιάζεται μια έκρηξη ενδιαφέροντος για τα έργα των δύο Σουν από την πλευρά των ασχολούμενων, θεωρητικά ή πρακτικά, με την οικονομία. Και αυτό δεν είναι ανεξήγητο, γιατί από πολύ παλιά οι Κινέζοι λένε ότι η αγορά είναι ένα πεδίο μάχης, αντιλαμβανόμενοι την πραγματική φύση του πολέμου. Η μικρή σε έκταση πραγματεία του Σουν Μπιν, παρά τις καταστροφές και απώλειες που έχει υποστεί από την μακροχρόνια παραμονή της στον τάφο της δυναστείας των Χαν, είναι μια θαυμάσια και γλαφυρή σύνοψη, ένα σύντομο αλλά και περιεκτικό μνημόνιο, που με κάθε ανάγνωσή του κάνει καλό στον αναγνώστη του. Όσο περισσότερο το μελετάει κανείς, τόσα περισσότερα κερδίζει.
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου