Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Η Τέχνη της Συνένωσης

 

 φωτογραφία:  Ελληνικό Αρχείο

Δικαιοσύνη, Ακεραιότητα, Καθήκον, Ανθρωπισμός, Ευφυΐα, Αξιοπιστία
απαραίτητες ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ  ΚΑΙ  ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Η Δικαιοσύνη των στρατιωτικών ηγετών και η ΑΡΕΤΗ.
Οι στρατιωτικοί ηγέτες πρέπει να είναι δίκαιοι. Εάν δεν είναι ΔΙΚΑΙΟΙ, θα τους λείπει η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Εάν τους λείπει αξιοπρέπεια, θα τους λείπει και η (φυσική) ικανότητα) να προκαλούν ενθουσιασμό και αγάπη προς τον πρόσωπο τους. Εάν τους λείπει αυτή η ικανότητα οι στρατιώτες τους δεν θα αντιμετωπίσουν το θάνατο γι΄ αυτούς. Γι αυτό η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ είναι η κορυφαία ΑΡΕΤΗ του ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ.
Δικαιοσύνη επίσης σημαίνει καθήκον, Στρατιωτικοί ηγέτες που δεν είναι δίκαιοι και δεν διοικούν με δικαιοσύνη χάνουν την αξιοπρέπεια τους.
Οι στρατιωτικοί ηγέτες πρέπει να διακρίνονται για τον ανθρωπισμό τους.. Εάν δεν είναι “ανθρώπινοι” οι δυνάμεις τους δεν θα είναι αποτελεσματικές. Αν οι δυνάμεις τους δεν είναι αποτελεσματικές, δεν θα μπορέσουν να πετύχουν τίποτα. Γι αυτό η ανθρωπιστική προσφορά αποτελεί τα σπλάχνα της συμπεριφοράς του πολεμιστή.
Αν οι διοικητές δεν είναι ανθρώπινοι, οι δυνάμεις τους δεν θα είναι αποτελεσματικές , γιατί δεν θα υπάρχει δεσμός πίστεως μεταξύ τους. Οι στρατιώτες ενός ηγέτη που δεν είναι ανθρωπιστής δεν θα έχουν το κίνητρο να πολεμήσουν για τον κοινό σκοπό.
Οι στρατιωτικοί ηγέτες πρέπει να διακρίνονται για την ακεραιότητά τους. Χωρίς την ακεραιότητα δεν θα έχουν δύναμη, δεν θα μπορέσουν να αποσπάσουν το καλύτερο για τα στρατεύματά τους.
Γι΄αυτό η ακεραιότητα αποτελεί το χέρι της αρετής του πολεμιστή.
Χωρίς ακεραιότητα οι  διοικητές δεν θάχουν δύναμη επιβολής, γιατί οι πράξεις δεν θα υποστηρίζουν τα λόγια τους. Αν οι ένοπλες δυνάμεις δεν συνενωθούν, δεν θα πετύχουν τον σκοπό τους. Γι ΄ αυτό η αξιοπιστία είναι το πόδι της αρετής του πολεμιστή.
Οι στρατιωτικοί ηγέτες πρέπει να υπερέχουν σε ευφυΐα και πληροφόρηση. Αν δεν υπερέχουν σε ευφυΐα από τις δυνάμεις τους θα λείπει η αποφασιστικότητα. Γι΄ αυτό η αποφασιστικότητα είναι η ουρά των αρετών του πολεμιστή.
Η αποφασιστικότητα προέρχεται από την ευφυΐα η οποία με την σειρά της απορρέει από την ηρεμία που δίνει η εμπιστοσύνη σε έξυπνο σχέδιο δράσης.

Κων. Γεωργαντάς
Υποστράτηγος εα.


 Η Ολοκλήρωση της Τέχνης του Πολέμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου