Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Η Τέχνη του Τόξου



Τόξα και Βέλη Πολεμιστών
Θαυμάσιος είναι ο παραλληλισμός που κάνει ο Σουν Μπιν του τρίπτυχου, ηγεμόνας, στρατιωτικός ηγέτης- στράτευμα με τον τοξότη, το τόξο και το βέλος.
Το στράτευμα είναι το βέλος που χτυπάει τον στόχο, ο στρατιωτικός ηγέτης είναι το τόξο και η χορδή του και ο ηγεμόνας, η πολιτική ηγεσία, είναι ο τοξότης.
Αν το μάτι του τοξότη, το τόξο με το βέλος του δεν είναι ευθυγραμμισμένα, δηλαδή δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη για τον κοινό σκοπό, το βέλος θα ξεφύγει και δεν θα πέσει στον στόχο.
Αν το κράτημα του τόξου και το τέντωμα της χορδής δεν είναι όμως πρέπει, πάλι το αποτέλεσμα θα είναι αποτυχία.
Αν ο τοξότης δεν σκοπεύει καλά ή το νευρικό του σύστημα δεν αντιδρά σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο, όσο καλό και να είναι το τόξο και το βέλος.
Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι ο Σουν Μπιν, παρόλο που τονίζει ότι πρέπει να αποφεύγεται ο πόλεμος, ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι πρέπει ο στρατός, να διατηρείται καλά συγκροτημένος και έτοιμος.
Παρομοιάζει τον στρατό, τις ένοπλες δυνάμεις, με το ξίφος που κρέμεται στο πλευρό μας, Το ότι το ξίφος είναι εκεί δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα χρησιμοποιηθεί. Πρέπει όμως να είναι εκεί, έτοιμο για χρήση και ο χρήστης έτοιμος να το χρησιμοποιήσει, αν το επιβάλει η ανάγκη.

Κων. Γεωργαντάς
Υποστράτηγος εα.

 Η Ολοκλήρωση της Τέχνης του Πολέμου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου